Rečenice koje baka i djed nikada ne bi trebalo da govore unucima

Izvor: Pexels

Ove rečenice uništavaju roditeljima autoritet, a loše utiče i na razvoj djeteta!

Tokom sezone praznika najčešće se okupljaju različite generacije porodica i provode više vremena zajedno.

Svi težimo zajedništvu i porodičnoj idili, ali mjesta greškama u vaspitanju svakako ima.

Stručnjaci upozoravaju da dobronamjerni, ali nepromišljeni komentari bake i djeda mogu stvoriti okruženje u kojem se unuci osjećaju neprijatno ili nesigurno. Zato je važno naučiti da komunicirate sa djecom na ispravan način, a posebno koje fraze su posebno štetne i zašto ih treba izbjegavati.

1. “Nemoj da kažeš mami i tati”

Baka i djed često posežu za ovom frazom kada unucima daju još malo slatkiša ili uvećaju džeparac. Koliko god ovo izgledalo bezazleno, uopšte nije. To je jednostavno podrivanje roditeljskog autoriteta, a dijete će usvojiti obrazac ponašanja da je sasvim u redu nešto sakriti od njih.

2. “Toliko si porastao! Jesi li se to malo udebljao?”

Komentari o izgledu i težini djeteta su uvijek veliko NE! Oni svakako mogu doprinjeti izgradnji iskrivljene slike o sopstvenom izgledu.

3. “Pojeo si više od mene”

Nema potrebe da komentarišete tanjir svog unuka ili njegove navike u ishrani; uvijek je najbolje fokusirati se samo na svoj tanjir.

4. “Tako si razmažen”

Nedostatak aktivnosti tokom praznika može učiniti dijete malo razdražljivim. Ako nije baš najbolje raspoložen tokom porodičnih okupljanja, nemojte odmah pretpostaviti da je razmažen, vjerovatno mu je samo dosadno.

5. “Dođi i poljubi baku/djeda!”

Kao baka i djed, prirodno je da želite da se fizički povežete sa svojim unucima, posebno kada ste toliko uzbuđeni da ih vidite. Međutim, mnoga djeca se ne osjećaju prijatno da ih grle i ljube na zahtjev i važno je da odrasli u njihovom životu to poštuju.

6. “Tvoji roditelji nisu u pravu”

Ako imate problem sa roditeljskim metodama roditelja djeteta, najbolje je da pokušate da razgovarate direktno sa njima. Nikada nije dobra ideja da svoje unuke uključite u sporove koje čak ni ne razumiju.

Ponekad nenamjerni ili čak dobronamjerni komentari bake i djeda mogu “stvoriti okruženje u kojem se unuci osjećaju neprijatno ili nesigurno”, rekla je psihološkinja En-Luiz Lokhart za HuffPost.

Izvor: Nezavisne novine

Vaša ocjena:

0 / 5. 0

Najbolje ocjenjene

×