Kada treba izbjegavati jesti jabuke

Izvor: Pexels

Ono što većina ljudi ne zna je da postoji određeno vrijeme kada jabuka postaje kontraproduktivna za tijelo. Kada je najgore vrijeme jesti jabuku?

Prednosti konzumiranja jabuka

Kada je najgore vrijeme da pojedete jabuku?

Najgore vrijeme za konzumiranje jabuka je noću, kada se vaš metabolizam usporava i tijelo ulazi u fazu odmora. Kada se to dogodi, vaše tijelo ne može da razgradi hranljive materije u jabuci i na kraju ih izbacuje.

Zašto je jutro najbolje vrijeme?

Kada jedete jabuke ujutru, pomažete svom telu na mnogo načina. S jedne strane, smanjujete rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti. S druge strane, takođe možete održavati zdravu težinu, a istovremeno povećati svoje šanse da ostanete aktivni tokom dana.

Pored toga, njihov visok sadržaj vlakana doprinosi pravilnom funkcionisanju digestivnog sistema, zbog čega ćete se osećati sitima do sljedećeg obroka.

Na šta još treba da pazite?

Ako se pridržavamo opšteg pravila da je jutro najbolje vrijeme za jabuke, a veče najgore, onda možemo zaključiti da je i drugo doba dana loše za konzumiranje omiljenog voća. A istina je da još uvijek postoji trenutak u danu kada treba izbjegavati da jedete jabuke. Dakle, takođe imajte na umu da ako pojedete jabuku nakon treninga, vaše tijelo neće razgraditi svoje hranljive materije. To je zato što su tijelu potrebni proteini za popravku mišića i ugljeni hidrati za energiju.

Ono što će se zapravo dogoditi je da će tijelo razgraditi svoje šećere, puštajući ih u krvotok, gdje će se pretvoriti u glukozu. Nije najbolje poslije vježbanja, kada su vašem tijelu potrebni proteini i ugljeni hidrati za efikasan oporavak, prenosi Ženski magazin.

Izvor: Nezavisne novine

Vaša ocjena:

0 / 5. 0

Slicne vijesti

Najbolje ocjenjene

×