Prirodno sredstvo protiv stresa

Čaj od matičnjaka ili eliksir života

Izvor: Pexels

Čaj od matičnjaka, poznat još kao čaj od melise koristi se još od davnina, a mnogi ga nazivaju “eliksirom života”.

Spravlja se od listova koji sadrže vitamin C, beta karoten te bakar i stoga pružaju određena ljekovita svojstva.

U nastavku članka pročitajte za što je koristan čaj od matičnjaka te kako ga napraviti.

Matičnjak – uzgoj

Matičnjak ili melisa (lat. Melissa officinalis) je zeljasta biljka uspravne stabljike, nazubljenih jajastih listova i ružičastih sitnih cvjetova. Rasprostranjena je na području Evrope i zapadne Azije, a često raste samoniklo.

Za uzgoj su joj potrebni topla klima te vlažno tlo, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Priroda i biljke.

Miris matičnjaka je opojan i pomalo podsjeća na miris limuna, a njegova ljekovita svojstva pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti.

Čaj od matičnjaka se najčešće pravi od listova, koji se beru prije cvjetanja, a koji se mogu koristiti i za pripremanje salata, juha i ostalih jela.

Eterično ulje matičnjaka se može dobiti destilacijom listova, ali je veoma skupo jer ga u listovima nema u velikom postotku.

Menta i matičnjak – razlika

Razlika između mente i melise je prije svega u veličini listova samih biljaka. Matičnjak je uglavnom veći od mente, a listovi su mu širi te pomalo oblikovani u obliku srca.

Menta ili paprena metvica većinom ima manje listiće. Također, boja listova matičnjaka djeluje pomalo izblijedjelo dok je menta uvijek jarko zelene boje.

Protrljajte listiće ovih biljaka između palca i kažiprsta. Miris mente je nepobjedivo nalik pepermintu dok je miris matičnjaka nešto teži i može se osjetiti dašak limunovog mirisa. Sama biljka je po tome i dobila engleski naziv “lemon balm”.

Čaj od matičnjaka – ljekovita svojstva

Čaj od matičnjaka, svojim umirujućim svojstvima najbolje djeluje protiv poremećaja uzrokovanih stresom. Antioksidativni spojevi koje listovi matičnjaka sadrže, i koji bi mogli djelovati ljekovito, su:

Kad se priprema čaj od matičnjaka, dio ovih spojeva će se razgraditi zbog toga što se čaj priprema s kipućom vodom. Međutim, dio spojeva će preostati i pružati određene zdravstvene prednosti, posebno ako se čaj od matičnjaka pije neko vrijeme.

Matičnjak može uveliko uticati na kvalitet našeg sna pa se zato često preporučuje kao prirodni lijek za ublaženje simptoma:

Svojim umirujućim svojstvima takođe pomaže i kod simptoma kao što su nadutost i problemi s probavom.

Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na imunitet, a ekstrakt matičnjaka se lokalno može primijeniti kod liječenja herpesa na usni.

Njegova izuzetna ljekovita svojstva pružaju još mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su:

Studija iranskih naučnika, objavljena 2003. godine u časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry, potvrđuje pozitivno djelovanje ekstrakta matičnjaka na pacijente koji su oboljeli od Alzheimerove bolesti te potvrđuje smanjenje periode mentalnih smetnji i ekscitacija.

Takođe, studija objavljena 2013. godine u časopisu Advances in Pharmacological Science dokazuje protuupalno djelovanje ulja matičnjaka na edeme odnosno otoke nastale uslijed nakupljanja tešnosti na povrijeđenim područjima.

Ta i slična istraživanja pokazatelj su zdravstvene vrijednosti matičnjaka i njegovih pripravaka u liječenju raznih bolesti i stanja. Međutim, treba imati na umu da ovakvi biljni pripravci nisu lijekovi za osnovne bolesti već mogu pomoći kod ublaživanja simptoma.

Prije zdravstvene upotrebe obavezno se savjetujte s ljekarom ili apotekarom, piše dnevnik.hr.

Čaj od matičnjaka – priprema

Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna i upravo zbog toga bi se on svakako trebao naći u vašoj kuhinji. Čaj od matičnjaka vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, pa je zato posebno koristan i za djecu.

Jednostavno jednu žlicu suhog lišća matičnjaka prelijte s dva decilitra kipuće vode, ostavite da odstoji par minuta, a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu.

Tinktura od matičnjaka – recept

Tinktura od matičnjaka se vrlo jednostavno sprema:

Za ubrani matičnjak pripremite malo širu teglu. Dvije trećine teglice neka bude ispunjeno matičnjakom.

Matičnjak u teglici je potrebno preliti s 50% rakijom te odložiti na tamno mjesto da odstoji najmanje tri sedmice. Povremeno možete promućkati teglicu.

Nakon tri sedmice, procijedite smjesu i sipajte u tamne bočice. Tinktura matičnjaka je spremna za upotrebu.

Tinkturu matičnjaka možete piti, koristiti kao čaj te dodavati u losione, gelove, kreme, meleme. Iako je tinktura matičnjaka bezopasna, s njom ne treba pretjerivati jer u velikim količinama snižava broj otkucaja srca, omamljuje i snižava krvni tlak.

Matičnjak – nuspojave

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medicine Net navode moguće nuspojave prekomjernog korištenja matičnjaka.

To su:

Dugotrajna upotreba pripravaka od matičnjaka se ne preporučuje jer se može usporiti funkcija te smanjiti sinteza hormona štitnjače.

Pripravke od matičnjaka ne bi trebale koristiti trudnice i dojilje, a hronični bolesnici bi se trebali konzultirati s ljekarom prije upotrebe.

Ako koristite kozmetičke pripravke s melisom, prije nanošenja isprobajte malu količinu na unutrašnjoj strani zapešća kako biste provjerili jeste li alergični.

Izvor: Nezavisne novine

Vaša ocjena:

0 / 5. 0

Najbolje ocjenjene

×