Evo zašto bi trebalo da pijemo kafu bez šećera

Izvor: Pexels

Među vama svakako postoje oni koji vole običnu, gorku kafu, ali većina voli manje ili više je pije sa šećerom i mlijekom.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da se ugledamo na manjinu koja pije gorku kafu. Sudeći prema istraživanjima ne bi trebalo ni da stavljamo mlijeko u kafu jer kada se pomješa sa velikim količinama kofeina, izlučivanje kalcijuma u urinu se povećava, a velika količina se taloži u crijevima.

Kazein, koji se nalazi u mlijeku kada dođe u kontakt sa kofeinom koaguliše i stvara gas koji izaziva nadimanje, bolove u stomaku i trbušne tegobe. Uz to, nutricionisti kažu da mlijeko u kafi blokira metabolizam i glavni je razlog kada neko ne može da smrša. Isto važi i za kafe-torte koje su postale veoma popularne u posljednjih nekoliko godina. Kafe bogate slojevima šlaga i sirupa dostižu astronomske količine kalorija.

Na primjer, takva kafa u maloj čaši može da sadrži i do 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju hranljivu vrijednost, pa tako čine više štete nego koristi.

Čak iako izbjegavate ovu vrstu kafe već je vjerovatnoća da ćete sipati jednu do dvije kašičice šećera, a to ne samo da stvara niz zdravstvenih problema, poput dijabetesa i gojaznosti, već i mijenja originalni ukus kafe.

Ukoliko pak, ne volite da pijete gorku kafu, onda alternativu pronađite u prirodnim zaslađivačima.

Izvor: Nezavisne novine

Vaša ocjena:

0 / 5. 0

Najbolje ocjenjene

×