Savjeti nutricioniste kako se hraniti zimi

Izvor: Pexels

Kao što tokom ljeta posežemo za hladnim pićima, misleći da će da nas rashlade, isto tako treba da obratimo pažnju i koju hranu i piće uzimamo tokom zime – da bi nas ugrijali.

Pitali smo nutricionistu Milku Raičević koja hrana je najpoželjnija u ovim danima.

“Sva ona pravila koja važe za zdrav život i ishranu, važe i sada tokom hladnih dana. Moja preporuka je da se uzimaju čajevi (zeleni i nana), kompoti, supe, čorbe. Kuvanje treba da bude prioritet, a mirisi te hrane takođe mogu pozitivno uticati na telo”, priča za Ona.rs Milka Raičević.

Tokom zime na pijacama i u prodavnicama nije nam ponuda toliko raznolika i šarena kao u drugim godišnjim dobima. Ipak, raznovrsnost u ishrani i dalje je neophodna.

“Treba jesti ono što trenutno imamo u ponudi poput bundeve, šargarepe, celera, peršuna, blitve, spanaća. Takođe, izdvojila bih žitarice, pre svega heljdu i ovas, a kada je reč o ribi na prvom mestu je po mom mišljenju – tolstolobik. Zašto? Zato što ima dosta kostiju koje su zdrave jer se on hrani planktonima kao i plava riba koju takođe preporučujem. Ne bi bilo loše da napravite paštetu. Moj je savet da ne kupujete ribu koja nema etiketu, već treba da budete sigurni odakle ona dolazi”, kaže naša sagovornica.

Milka Raičević je istakla i jednu veliku i bitnu stvar, a to je da tokom dana treba da imamo u tanjiru hranu crvene, žute, zelene i bijele boje. Jako je važno da na kraju dana budemo sigurni da smo unijeli namirnice ovih boja.

“Neizostavni su beli luk kao i blanširana pšenica. Ako uzimate neku vrstu žitarica, najbolje je da u jednom danu uzimate samo jednu, recimo, žito samleveno sa orasima, bademima ili lešnicima, a sutradan uzmete ovas ili raž. Kiseli kupus koji smo ostavili kao zimnicu je prirodni probiotik i moj savet je da se začini limunom i maslinovim uljem. Ništa vam više od toga ne treba”, jasna je Milka Raičević.

Ona je takođe istakla i cveklu kao zdravu namirnicu, ali nikako kuvanu jer će izgubiti sve kvalitete, već je najbolje da je jedete sirovu, bilo u soku sa, recimo, šargarepom i jabukom ili rendanom cveklom u salati.

Za imunitet je osim hrane izdvojila i tuširanje hladnom pa toplom vodom za bolju cirkulaciju.

Izvor: Nezavisne novine

Vaša ocjena:

0 / 5. 0

Najbolje ocjenjene

×