Savjeti nutricioniste o namirnicama koje smanjuju upale, supa obavezna

Izvor: Pexels

Ako ste prehlađeni, poslušajte savjete nutricioniste o namirnicama koje treba da unosite!

Sezona je prehlada, virusa i gripa, a nije tajna da su Novu godinu mnogi dočekali sa povišenom temperaturom. Pored terapije i čajeva, postoji namirnice koje preporučuju stručnjaci. Nutricionistkinja Rijanon Lambert otkrila je da pored obavezne pileće supe, postoji još nekoliko namirnica koje mogu da nam pomognu da ojačamo naš imuni sistem.

“Ne postoji nijedna hrana ili dodatak koji će vas zaštititi od bolesti uzrokovanih bakterijama, virusima i drugim faktorima”, ističe ona. Ipak, jedenje raznovrsne hrane koja smanjuje upalu i povećava aktivnost antioksidanata definitivno može da pomogne u podršci imunološkom sistemu.

Probiotska hrana

Jogurt ili kiseli kupus možda nisu prva stvar za kojom posežete kada ste bolesni, ali nutricionistkinja savjetuje da ih uključite u ishranu.

“Probiotička hrana je hrana koja sadrži bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja crijeva. Oko 70 odsto našeg imunog sistema se nalazi u crijevima, tako da održavanje dobrog balansa crijevnih bakterija može pomoći u podršci imunološkoj funkciji”, objasnila je nutricionistkinja. Rijanon je predložila da jedete probiotičku hranu, kao što su jogurt, kefir ili kiseli kupus.

Hrana bogata antioksidansima

Određeno voće i povrće takođe može pomoći vašem tijelu kada ste bolesni, kao i čokolada. Nutricionistkinja je predložila dodavanje hrane bogate antioksidansima u vašu ishranu kada ste bolesni, jer ona “mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa dok podržavaju imuni sistem i smanjuju upale, što je sve korisno za proces zarastanja”. Namirnice bogate antioksidansima uključuju voće kao što su borovnice, maline i pomorandže, povrće kao što su brokoli, spanać i šargarepa, zatim zeleni čaj, crna čokolada i orasi.

Bijeli luk

Postoje neka istraživanja koja sugerišu da mikrobni element u bijelom luku može pomoći u borbi protiv bakterija i virusa koji se obično povezuju sa bolestima poput prehlade i gripa.

Đumbir

Đumbir ima dugu istoriju kao biljni lijek za tegobe, objasnila je nutricionistkinja. Dokazano je da pomaže kod mučnine i stomačnih tegoba. Đumbir možete dodati čitavom nizu jela, kao što su supe ili čak možete da ga pijete sirovog u čaju”, rekla je nutricionistkinja za The Sun.

Izvor: Mondo

Vaša ocjena:

0 / 5. 0

Slicne vijesti

Najbolje ocjenjene

×